Navigacioni meni

UPS sistemi

Ovi uređaji se dele prema tehnologiji, tj. načinu rada. Ja ću se dotaći tri najpoznatije tehnologije jer će to pokriti potrebe 99% korisnika.

UPS sistemi

Offline (Standby)

Ovo je zastarela tehnologije i skoro pa više nemate da kupite ovakav UPS.

Princip rada je krajnje jednostavan:

Potrošač je priključen na UPS koji je priključen na izvor el. energije (u struju). Baterija mu se puni tokom rada, a vaš računar je povezan (kroz UPS) direktno na izvor. Dakle, baterija još uvek nije u upotrebi.

Kada nestane struje (ili se voltaža spusti ispod kritičnog nivoa), prekidač u roku od 2-5ms prebacuje potrošača na bateriju. U tom trenutku se čuje ono iritantno pištanje i baterija počinje da se prazni. Vi ste u panici i brzo klikćete ctrl+s ne bi li ste sačuvali sav rad na računaru.

Način rada Offline ups-a

Mana ove tehnologije je što će se UPS češće uključivati ukoliko imate česte padove u naponu. Dakle, ovakvi UPS-evi nemaju nikakav regulator napona, prosto prekidač prebaci na bateriju kada napon padne ispod kritične tačke i to je to.

 • Baterija se često aktivira
 • Ne postoji regulator napona
 • Vreme prebacivanja: 2-5ms
 • Cena: jeftino

Line-Interactive

Ovo je unapređena verzija Offline tipa. Princip rada je isti s tim što će UPS aktivirati pojačivač napona ako isti padne ispod neke granice. Dakle, baterija će se ređe aktivirati a vaša oprema će ostati zaštićena.

Način rada Line ups-a

Kao što vidite na animaciji iznad, postoji transformator koji je spreman da pojača napon ako on padne ispod neke kritične tačke. Ako napon nastavi da pada i transformator ne uspe da ga održi, aktivira se baterija.

Ovo je najčešči tip UPS uređaja jer zadovoljava potrebe većine i nisu skupi. Ovaj tip je nešto između Offline i Online. Kasnije ću vam ostaviti tabelu u kojoj možete uporediti ovaj tip sa Online ukoliko ne budete mogli da se odlučite.

 • Baterija se aktivira samo kada nestane struje
 • Primitivni (ali ipak postoji) regulator napona
 • Vreme prebacivanja: 2-4ms
 • Cena: srednja

Online

I ovo je najnapredniji tip jer pruža sve što vam treba. Dakle, ovde imamo konstantnu vezu između izvora, baterije i potrošača.

Ovaj UPS radi na malo drugačiji način pa ću vam odmah staviti sliku a ispod objasniti kako radi.

Način rada Online ups-a

Kao što vidite ovaj UPS ima samo jedno stanje: radi. Tokom rada vaša oprema je stalno priključena na bateriju i ona obavlja sav posao. Baterija je non-stop priključena na izvor te je uvek puna.

Kada dođe do pada napona, povišenog napona, smetnji, distorzije… ili bilo kakvih neregularnosti, ovaj UPS vam pruža uvek konstantan napon.

Ovde se inače radi o duploj konverziji: UPS prvo konvertuje AC u DC, skladišti tu energiju pa na kraju konvertuje DC u AC. U celom ovom procesu uklanja sve nepravilnosti i na izlazu daje čist talas kakav bi inače i trebao da bude.

Zbog ove metode rada ovakav UPS je idealan za osetljivu opremu kojoj je potreban konstantan stabilan napon i frekvencija.

Evo jedna tabelica koju sam obećao u kojoj sam uporedio šta od zaštita nude Line-interactive i Online:

Tabela

BITNO: ovde bih napomenuo da Line-Interactive nema instant prebacivanje ali to ne znači da će vam računar stati sa radom prilikom prebacivanja (inače se gubi smisao UPS-a). Pod instant se misli na to da ne postoji prekidač jer je konekcija između potrošača i baterije konstantna. Svakom prekidaču je potreban određeni deo sekunde da promeni stanje (2-5ms), ali to nije problem za 99.9% današnjih računara. Kod osetljivih el. uređaja to može biti problem pa u tom slučaju preporučujem Online tip.

Koji tip izabrati?

Ovo je veoma jednostavno:

 • Offline: ako imate veoma stabilnu el. mrežu u gradu i kući/stanu, nemate mnogo para, oprema vam nije previše osetljiva.
 • Line-Interactive: ako živite u prosečnoj kući/stanu, imate prosečnu opremu (koju želite da priključite na UPS), ne dešavaju se velike oscilacije u naponu u el. mreži, možete da izdvojite do 10.000 dinara za UPS.
 • Online: ako imate veoma nestabilnu el. mrežu, mnogo šuma, osetljivu opremu, česte nestanke struje, česte padove u naponu… i ako možete da izdvojite malo veću sumu novca.

Moja preporuka vam je Online ako imate para, pa čak i da spadate u onu drugu grupu. Line-Interactive izaberite samo u slučaju da nemate para za Online. I na kraju: Offline izbegavajte, bolje sakupite još koju hiljadu pa uzmite Line-Interactive.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine?

#1 Kapacitet

Pre kupovine morate proveriti koliko vam računar „vuče“ što bi se reklo. Ako nemate merne instrumente za to onda možete izračunati približno pomoću online kalkulatora – vidi kako.

Napomena: u UPS ćete uključiti samo kućište i jedan monitor (ukoliko ih imate više). Svaki monitor troši struju a dovoljan vam je samo jedan da biste sačuvali rad. Zbog toga većina jeftinijih UPS uređaja ima 2-3 utičnice.

Kada dobijete rezultat vas zanima samo stavka „Recommended UPS rating„. Na slici ispod sam postavio svoje rezultate i označio stavku na koju treba obratiti pažnju.

UPS kalkulator

E sada odete na neki sajt da pogledate UPS-eve pa bacite pogled na stavku „Kapacitet“. E pa taj kapacitet treba da bude veći od ovog broja koji ste vi dobili:

UPS kalkulator

Ja sam izabrao taj UPS i kao što vidite ostavio sam dosta prostora između ta dva broja.

#2 Frekvencija i voltaža

Ako kupujete UPS kod lokalnog trgovca onda ovde ne možete da pogrešite jer niko ne prodaje (legalno) električne uređaje koji nisu kompatibilni sa lokalnom električnom mrežom.

Ali za svaki slučaj proverite da li su herci 50/60 u opsegu, kao i da li je naših 220-230 volti u opsegu. Ako vidite da UPS na izlazu garantuje 110-120 volti onda znači da nije pravljen za naš lokalitet.

#3 Zaštita od prenapona

Bitna stavka u slučaju da dođe do nekog povišenog napona, recimo udar groma. Većina će imati ovo ali opet nije na odmet proveriti.

#4 Vreme prenosa

Ovo je vreme koje je potrebno UPS-u da vas prebaci sa „žive žice“ na bateriju. Pominjao sam kroz članak da se ovde radi o vremenu od 2-5ms. Kod većine Line-Interactive tipova (jer kod njih ovo samo i važi) videćete uglavnom da stoji 4ms. To je neka normala i sve preko toga izbegavajte.

#5 Autonomija baterije

Kod ove stavke ćete moći da lepo vidite koliko će vam baterija trajati u zavisnosti od opterećenja.

Uglavnom će stajati 2-3 stavke, recimo:

 • Trajanje od 30 minuta pri snazi od 60W
 • Trajanje od 20 minuta pri snazi od 90W
 • Trajanje od 6 minuta pri snazi od 200W
Primer grafikona za autonomiju baterije

Da biste znali koliko će vama trajati UPS na bateriji, opet otvorite onaj kalkulator pa uradite novu računicu. Ovoga puta od eksternih uređaja izaberite samo jedan primarni monitor i ništa više. Kao što sam rekao u UPS ćete uključiti samo kućište i jedan monitor.

Kada dobijete rezultat obratite pažnju na „Load Wattage“ stavku. Taj broj tu će biti neki maksimum koji vaš računar troši tokom intezivnog rada. Kada vam nestane struje odmah izađite iz aplikacija/igrica koje jedu resurse kako biste smanjili potrošnju.

E pa taj broj ubacite u onu tabelu „Autonomija baterije“ da vidite koliko će vam baterija trajati.

U mom primeru potrošnja je 300W pod punim opterećenjem sa svim periferijama, ali hajde da kažemo nekih 200W uz normalno korišćenje sa samo jednim monitorom. Dakle, meni bi baterija na ovom UPS-u trajala oko 6 minuta.

#6 Utičnice

Najmanje bitna stavka ovde ali ne i za preskočiti. Obratite pažnju na to koje i koliko utičnica UPS poseduje. Broj utičnica označava broj uređaja koji se mogu priključiti na UPS.

Cyberpower UT850EG

Uglavnom ćete viđati 2 ili 3 klasične utičnice, kao one što imate po kući. To je sasvim dovoljno ali opet vi znate šta biste sve uključili u UPS, tj. šta vam je sve bitno da spasite ako nestane struje.

Moja preporuka, ponavljam, jeste da držite samo kućište i jedan monitor. Više od toga vam ni ne treba da biste sačuvali ono što radite na računaru.

Neki UPS uređaji poseduju još i LAN priključak. Ovo može biti korisno jer možete priključiti router pa ćete imati i internet ako vam nestane struje. Telefonska linija (preko koje ide ADSL internet) je nezavisna od gradske el. mreže tako da ćete imati internet i kada nestane struje. Za kablovsku nisam siguran jer nisam testirao. Ako neko zna neka napiše ispod u komentaru.

#7 Dodatne funkcije

Možete usput pogledati šta sve UPS nudi pored ovih standardnih opcija i zaštita.

Recimo, ja sam uzeo UPS koji ima zasebnu konekciju sa računarom preko USB-a i namenski softver. Tako mogu pratiti potrošnju mog računara, oscilacije u naponu, nepravilnosti u el. mreži, kada je nestajalo struje, regulisati ono pištanje, podesiti da mi UPS ugasi računar ako nisam tu… i još mnogo toga.

Ove sitnice nisu krucijalne za rad UPS-a ali možda vam upravo one budu odlučujući faktor ako se dvoumite oko dva slična.

Za kraj

Kupovinu UPS-a biste trebali malo ozbiljnije da shvatite jer, kao što ste videli, ne možete kupiti prvi na koji „natrčite“. Ima dosta toga što biste trebali da uskladite sa svojim uređajem koji želite da zaštitite.

IZVOR: Saznaj Novo